Sušeni beli čaj

Beli čaj se dobija od listova biljke čajevac (lat. Camellia sinensis). Njegovo ime potiče od srebrno-belih dlačica koje prekrivaju neotvorene pupoljke čajevca što mu daje beličasti izgled. Žetva biljke se uglavnom obavlja u Kini.

U odnosu na zeleni, crni i oolong čaj, beli čaj se najmanje obrađuje zbog čega zadržava visok nivo fitohemikalija. Spada među najskuplje čajeve jer je zdraviji od pomenutih napitaka i pravi se u manjim količinama od njih. Slatkastkog je ukusa, a jedna šoljica sadrži 15-20 mg kofeina (ista količina crnog čaja ima čak 50 mg ovog stimulansa).

Beli čaj je specifičan po tome što se listovi ručno beru pre nego što se pupoljci potpuno otvore. Nakon toga se kuvaju na pari i nekoliko sati suše na suncu pa dolazi do prirodne fermentacije.

Predstavnici dinastije Song su bili privrženi belom čaju koji je za vreme njihove vladavine bio naročito poštovan. Ono što je danas poznato kao beli čaj, počelo je da se proizvodi oko 1700. godine. Mnogo godina kasnije, Kina je počela da ga izvozi. Vremenom je stvoreno nekoliko vrsta ovog napitka koji su poznati pod nazivima: Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla i Beli Oblak.

Lekovitost i zdravlje

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste trebali redovno da konzumirate ovaj napitak, a neki od njih su:

 • Nutritivna vrednost: Beli čaj sadrži tanine, fluoride i flavonoide kao što su katehini i polifenoli. Oni neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala čineći ih manje destruktivnim za organizam. Istraživanja su pokazala da ovaj čaj povećava antioksidativne efekte organa i plazme, kao i da pomaže u zaštiti neurona.
 • Protiv starenja: Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, beli čaj može smanjiti rizik od prevremenog starenja.
 • Zdrava koža: Ovaj napitak štiti od UV zračenja i pomaže oporavak i zaceljivanje oštećene kože.
 • Zdravi zubi i desni: Jedan od benefita belog čaja je taj da poboljšava oralno zdravlje. Prisustvo polifenola, flavonoida i tanina pomaže u sprečavanju rasta različitih bakterija koje uzrokuju nastanak plaka. Fluorid u čaju efikasno smanjuje rizik od nastanka zubnog kamenca i karijesa, a takođe uništava bakterije koje izazivaju loš zadah.
 • Prevencija raka: Kao i zeleni čaj, beli čaj može biti koristan u prevenciji raka pluća. Istraživanja sugerišu da njegov ekstrakt može izazvati apoptozu, tj. ćelijsku smrt, i sprečiti rast novih ćelija kod ove bolesti. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se identifikovala i potvrdila antikancerogena svojstva belog čaja kod drugih vrsta karcinoma.
 • Uticaj na dijabetes: Rezultati istraživanja pokazuju da se uzimanje belog čaja pozitivno odrazilo na simptome dijabetesa kao što su: prekomerna žeđ (polidipsija), smanjeni nivo glukoze u plazmi i povećana sekrecija insulina.
 • Manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti: Flavonoidi pomažu u smanjenju krvnog pritiska i lečenju dislipidemije, poremećene koncentracije lipoproteina u krvi. Antioksidansi takođe održavaju krvni pritisak na zdravom nivou pa su smanjene šanse da doživite srčani ili moždani udar.
 • Niži holesterol: Čaj sadrži katehine koji efikasno snižavaju holesterol i sprečavaju da arterije postanu uske i tvrde što uzrokuje ograničen protok krvi.
 • Antibakterijska svojstva: Beli čaj ima antibakterijska svojstva koja štite naš organizam od infekcija i drugih mikroorganizama.
 • Pruža olakšanje onima koji boluju od gripa i prehlade.
 • Ljudi koji ga redovno konzumiraju imaju veću gustinu kostiju.
 • Beli čaj izoštrava čula, smanjuje stres i povećava energiju.
 • Mršavljenje: Uzimanjem belog čaja se sprečava adipogeneza, proces stvaranja masnih ćelija, i kontroliše se njihov životni ciklus. Takođe se stimuliše metabolizam i sagorevanje masti. Ovaj napitak smanjuje apetit, a njegov efekat će biti izraženiji ako se zdravo hranite i redovno trenirate.

Nuspojave i neželjena dejstva

Beli čaj u umerenim količanama može imati samo pozitivna dejstva na vaš organizam. U toku dana biste trebali da unosite od 2 do 4 šoljice čaja.

Pošto sadrži kofein, on može da posluži kao zdrava zamena za kafu. Nemojte ga piti pred spavanje jer će vas razbuditi.

Recept: kako skuvati beli čaj?

Ovaj čaj se veoma jednostavno sprema, samo morate voditi računa o tome da temperatura vode bude od 75 do 80°C. Ukoliko je viša, ukus će biti gorak.

Beli čaj može ostati svež godinu dana ako ga čuvate u hermetički zatvorenim posudama na tamnom i hladnom mestu. Pošto je skup, upotrebljene listove možete nekoliko puta koristiti s’ tim da ih svaki put duže držite u vodi. Na taj način ukus postaje blaži i smanjuje se nivo kofeina.

Sastojci:

 • jedna čajna kašičica listova belog čaja ili filter kesica;
 • 2 dl vode.

Primena i korišćenje:

 1. Listiće ili filter kesicu prelijte kipućom vodom, poklopite posudu i ostavite 2-3 minuta da odstoje.
 2. Čaj procedite i uživajte u njegovom nežnom ukusu bez ikakvih dodataka.