Magareći trn ilustracija

Magareći trn (Onopordum acanthiu) je dvogodišnji grm visine i do 2 metra, s dugim i vretenastim korenom.  To je biljka iz porodice glavočika, a kod nas ga još nazivaju i lipca. Listovi su prekriveni trnjem, sivi, pomalo dlakavi i sede na stabljici ovijajući je svojom površinom. Cveetna plodnica izbušena je poput saća od pčela, a u svakom se udubljenu nalazi purpurni cvet. Cveta u julu i augustu.

Nastanjuje gotovo čitavu Evropu, a u nekim zemljama se smatra invazivnom vrstom i korovom. Ipak kod nas to nije, pa nije preporučeno poseći sav magareći trn na nekoj livadi, nego je potrebno ostaviti određeni broj biljki da bi ste ih imali i sledeće godine, jer magareći trn se razmnožava putem semena, a oprašuju ga pčele i bumbari.

 

Lekoviti delovi biljke

Bere se cela biljka i koren. Kada krene cvetati, biljku odrežemo neposredno nad zemljom i sušimo u hladu.  Nakon sušenja odstrane se debeli delovi glavne stabljike i na sitno se izrežu samo listovi i gornji delovi biljke. Koren se mora kopati rano u proleće, a nakon iskopavanja se odmah čisti, naniže na špagu i obesi na sušenje u hladu, na prozračnom mestu.

Lekovito dejstvo

Nije detaljno ispitano za šta je sve čaj od magarećeg trnja, no ipak u narodnoj medicini se upotrebljava već stotinama godina. Poznata je upotreba svežeg soka kod skrofoloze, oteklina i čireva svake vrste i kod kožne tuberkuloze. Dnevno se uzimaju 2 jedeće kašike, razdeljene na 3-4 obroka. Ipak mnogo češća je upotreba čaja koji je navodno poznat po tome da čisti krv, ojačava imunitet i reguliše pritisak. Ipak čaj od magarećeg trna zdrave osobe ne bi trebalo da piju svakodnevno, jednom do dva puta sedmično je dovoljno da bi osetili njegovo blagotvorno dejstvo na organizam.  Sam koren i mladi izdanci biljke mogu se u proleće i konzumirati umesto neke salate.

Recept i priprema čaja od magarećeg trna

Čaj se priprema tako što osušenu smesu biljke i to jednu čajnu kašiku stavite u šolju i prelijete sa vrelom vodom. To ostavite da odstoji minimalno pola sata prije konzumiranja i to poklopljeno. Ovaj čaj se ne šećeri ipak, oni koji ne mogu da ga piju nezaslađenog za to mogu iskoristiti 1 malu kašiku meda. Ovaj čaj ne treba da stoji više dana, pripremljenu količinu treba popiti u roku dana.