Vidova trava biljka

Vidova trava (Euphrasia officinalis), ime je dobila od grčke reči „ephrasia“, što u prevodu znači „radost“, a u narodu je poznata još i kao vidac, vidičak, vidovača, očanica, crvena ovčarka.

Biljka vidova trava se prvi put pominje u XIV veku, i još tada joj se pripisuje lekovito dejstvo, pre svega u lečenju vida i svih ostalih bolesti oka. Rasprostranjena je u delovima Evrope, Azije i Severne Amerike, na nadmorskim visinama do 2500m i ne uspeva u izrazito tropskim predelima. Pripada jednogodišnjim niskim biljkama, iz porodice jagorčevina. Visoka je od 10- 30cm, cveta od juna do avgusta, najviše u svetlim područjima, prekrivenih travom. Ima tamnozelene listove i cvetove raznih boja (bele, ljubičaste, crvene i ružičaste). Biljka se bere kada procveta, bez korena, potom se prirodno suši na toplom i tamnom mestu, najbolje na manjoj promaji. Kada se osuši, sitni se i stavlja, najčeće u tegle. Iz još neosušene biljke se može iscediti sok, koji se koristi za obloge ili kao kapi za oči. Vidova trava u sebi sadrži vitamine C, B, E i D, eterično i masno ulje, resin, heterozide, tanin, beta karoten i rinantin (štetnu materiju).

Vidova trava spada u najpopularniju biljku u lečenju svih vrsti bolesti očiju. Uspešno jača očni živac, reguliše očni pritisak, a u velikoj meri popravlja i vid. Takođe leči glaukom, smanjuje  upale i infekcije oka, kao što je konjuktivitis i uspešno leči očni čmičak.  Čmičak na oku se često pojavljuje dodirivanjem oka prljavim rukama, nakon čega se javlja infekcija prouzrokovana bakterijom iz grupe stafilokoka. Ova bolest je zarazna, i ako se na vreme ne leči, može da se zadrži na oku i do 10 dana. Međutim, upotrebom vidovetrave u vidu obloga, može da nestane i za jedan dan. Vidova trava u ovom slučaju drenira gnoj i zaustavlja širenje infekcije.

Pored očnih bolesti, vidova trava se koristi i kod lečenja mnogo drugih bolesti:

 • Ublažava sinusinitis i alergiju na polen.
 • Ublažava bolove u želucu, leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
 • Koristi se u lečenju upalnih procesa i infekcija prostate.
 • Smanjuje nervnu napetost i uklanja nesanicu.
 • Pomaže u zarastanju rana i otklanja sva gnojna oboljenja kože.
 • Ublažava upalne procese ušiju.
 • Koristi se u lečenju jetre i žučnih puteva.
 • Ublažava glavobolju i kijavicu.
 • Koristi se u lečenju upala usta i grla itd.

Recept za čaj od Vidove trave

U narodnoj medicini se najčešće koristi u vidu čaja, obloga ili kapi. Čaj od vidove trave se jednostavno priprema i može se koristiti i kao obloga, a može i da se pije.

Priprema se na sledeći način:

 • 25 ml ključale vode se prelije sa jednom kafenom kašičicom osušene vidove trave.
 • Ostavi se da odstoji poklopljen 10 minuta, nakon čega se procedi i spreman je za korišćenje.
 • Bitno je navesti, da ako se koristi za piće, ne sme prelaziti količinu od jedne šolje čaja dnevno.

Nauka još uvek sa rezervom prihvata ovaj narodni lek, iz razloga što se u njemu nalaze i pomenute štetne materije i njen hemijski sastav nije u potpunosti poznat naučnicima. Oni smatraju, da prekomerna upotreba ove biljke nije bezazlena, zbog prisustva rinantina, koji izaziva trovanje. Upravo zbog toga, ne treba preterivati u korišćenju iste, bilo kada se pije u vidu čaja, bilo kada se koristi u vidu obloga ili kapi.

Travarstvo i lečenje biljkama i travama postoji skoro kao i čitavo čovečanstvo. Veštinu lečenja biljkama i travama razvili su skoro svi narodi, iako ih nauka još uvek u potpunosti ne prihvata. Kako od samog početka upotrebe ove lekovite biljke među narodom do danas, nije zabeležen nijedan negativan ishod, možemo zaključiti da se pravilnom i doziranom upotrebom, možemo osloniti na njenu lekovitu stranu i uspešno lečiti sve gore navedene bolesti.