Sok od crnog luka

Crni luk (Allium cema) je dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Alliaceae. Poreklom je iz zapadne i srednje Azije, ali danas je rasprostranjen širom sveta. Ljudi su crni luk uzgajali pre 5.000 godina. U Egiptu je korišćen kao sredstvo plaćanja pa se spominje u Hamurabijevom zakonu i nađen je u grobnici faraona Tutankamona.

Gaji se u vrtu i veoma je otporan. Ima lukovicu (koren) u zemlji i stabljiku sa šupljikastim zelenim listovima visine oko 1 m.

Crni luk sadrži eterično ulje koje je bogato sumporom pa ima antibakterijsko, dezinfekciono i fungicidno dejstvo. Jak je antioksidant, reguliše holesterol, razređuje krv, koristi se u lečenju bronhitisa, alergija, dijabetesa, itd.

Spada u jedno od najčešće korišćenih povrća u ishrani i osnovni je sastojak mnogih kuhinja. Dodaje se salatama, prilog je jelima sa roštilja, itd. Najzdraviji je kada se jede u sirovom stanju jer tokom kuvanja gubi mnoge hranljive sastojke. Ukoliko želite da ga kuvate, najbolje bi bilo da ga ne ljuštite. Na taj način će zadržati svojstva i biće lakši za varenje. Poznate sorte luka su: arpadžik, mladi luk, slatki luk, španski luk, vlašac i žuti luk.

Recept

Sok od crnog luka

Luk vrste Ovaj recept je veoma jednostavan i oduzeće vam svega par minuta. Jedini nedostatak je što će vam oči biti pune suza dok spremate sok, ali kada saznate njegove prednosti, shvatićete da je vredan svake žrtve. Da biste ga napravili, potrebno vam je rende (blender, multipraktik ili sokovnik), cediljka, posuda i viljuška.  

   Sastojci

   • 2 glavice crnog luka
   • 1 kašika meda

   Instrukcije

   1. Očistite luk i dobro ga operite.
   2. Zavisno od uređaja koje imate, možete ga izrendati, usitniti u blenderu ili obraditi u sokovniku.
   3. Dobijeni sadržaj sipajte u cediljku ispod koje ste prethodno stavili posudu.
   4. Dobro ga izgnječite viljuškom da bi pustio što više soka.
   5. U sok dodajte kašiku meda i promešajte.

   Napomena:

   Dobijeni sok je veoma zdrav i bogat hranljivim materijama, ali zbog neprijatnog ukusa i mirisa mnogi izbegavaju da ga piju. Najčešće se nanosi na određene delove tela u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Pravite manje količine soka koje ćete odmah iskoristiti jer je potpuno prirodan pa neće moći dugo da stoji u frižideru. Ako vam i dalje smeta njegov miris, dodajte malo limunovog soka, vode, ruzmarina ili lavande.

   Uticaj na zdravlje

   Za zdravu kosu i protiv opadanja kose

   Ovaj sok je izuzetno dobar za zdravlje kose, a i pomaže protiv opadanja kose i peruti. Koristi se tako što ćete ga utrljati na čisto vlasište nekoliko puta nedeljno i ostaviti oko pola sata da deluje, nakon čega ćete kosu dobro isprati;

   Ostala upotreba i dejstvo

   Crni luk se uglavnom koristi u ishrani, ali nepravedno je zapostavljen u kozmetici jer mnogi ne znaju da je idealna namirnica koja neguje naš organizam. Sok od crnog luka pomaže u borbi protiv:

   • bilo kakvog problema koji imate sa plućima;
   • alergija, ogrebotina i drugih promena na koži tako što ćete tu regiju jednom dnevno mazati sokom i ostaviti da se osuši;
   • temperature, groznice tako što ćete napraviti oblogu od pamučne krpe i soka koju ćete držati dok vam ne bude bolje;
   • krvarenja iz nosa tako što ćete nekoliko kapi soka utapkati u nos nakon čega će ono prestati;
   • kamena u bubregu tako što ćete zagrejani sok piti tri puta dnevno nekoliko dana;
   • žutice tako što ćete popiti mešavinu koja se sastoji od: dve kašike soka od luka, dve kašike limunovog soka, malo bibera i soli.

   Nutritivne informacije

   Ovaj sok svako može da koristi, ali da biste videli rezultate, morate biti uporni. Mnogo je prirodniji i jeftiniji od kozmetičkih preparata, a dermatolozi kažu da ne izaziva nuspojave.

   Sok je bogat: vitaminom A, vitaminom B6, vitaminom C, vitaminom E, sumporom, gvožđem, sodiumom, alicinom, kvercitinom, folnim kiselinama, prirodnim šećerom, itd.