Sok od ruža

Ruža (Rosa) je drvenasta biljka iz porodice Rosaceae. Raste u obliku žbuna, ima trnje, a najčešća boja cvetova je crvena. Gaji se, upravo, zbog tih cvetova koji imaju lep miris, ukrašavaju enterijer i eksterijer, a sve češće se koriste u kozmetici, medicini i kulinarstvu. Rod Rosa obuhvata oko 100 vrsta, a u država bivše Jugoslavije uspijeva preko 20.

U kozmetici se upotrebljava eterično ulje ruže koje se dodaje preparatima za negu tela. U kulinarstvu je sve više zastupljena pa se pripremaju sokovi, sirupi, likeri, rakija, slatko, džem, ratluk, i druge poslastice. U medicini je nepravedno zapostavljena, a najviše se koristi za čajeve i pravljenje lekova koji pomažu kod raznih tegoba.

Ruža je oduvek bila simbol velikih ljubavi i strasti pa ju je i Kleopatra koristila tako što je svoju spavaću sobu prekrila laticama da bi zavela Marka Antonija. Konfučije je bio opčinjen ovim cvetom i u biblioteci je imao 600 knjiga o njegovom uzgajanju. Napoleonova Žozefina je u ružičnjaku dvorca Malmezon imala oko 250 vrsta. Neiscrpna je inspiracija pesnicima, slikarima i drugim umetnicima. Stari Rimljani su znali za njenu lekovitost i verovali su da leči preko 30 bolesti.

Recept

Sok od ruža

Sok od ruže Recept je veoma jednostavan i ekonomičan, ali ako vam je sok potreban za određenu priliku, moraćete ranije da počnete da ga pravite. Lakša i zdravija varijanta je da oprane latice potopite u vodu, sipate jednu kesicu limuntusa, zatvorite posudu i ostavite je preko noći na tamnom i hladnom mestu. Ujutru ćete procediti sadržaj i sipati u flaše. Ovako napravljen sok ne može dugo da stoji jer ne sadrži šećer i limuntus. Moraćete da ga zasladite prilikom posluženja i da ga u roku od par dana popijete. Ukoliko želite da sok ima duži rok trajanja, pridržavajte se instrukcija koje će biti navedene u tekstu. Od pribora će vam trebati tegla od 5 l ili velika šerpa, tacna ili folija i cediljka.

   Sastojci

   • pola velike tegle latica ruže
   • 2 limuntusa
   • voda
   • velike tegle
   • šećer, med (po želji)

   Instrukcije

   1. Latice dobro operite i stavite ih u količini koja će ispuniti polovinu tegle.
   2. Dodajte dva limuntusa i vodu, a teglu poklopite tacnom ili folijom da bi imala vazduha.
   3. Ostavite je na sunčanom mestu da odstoji 5 dana, tj. dok voda ne postane rozikasta, a latice sive.
   4. Sadržaj iz tegle procedite u drugu posudu.
   5. Sipajte ga u flaše i držite na hladnom i tamnom mestu.

   Napomena:

   Ovo je recept za sok, a sirup ćete dobiti ako u proceđeni sadržaj dodate šećer u razmeri 1:1, tj. mora biti isti broj litara tečnosti i kilograma šećera. Nakon toga, sok mora da odstoji 24 sata da bi se šećer otopio. Naša preporuka je da napravite sok jer u njega možete dodati med, steviju ili neki drugi zdraviji zaslađivač. Flaše će u frižideru moći da stoje oko tri meseca, a u zamrzivaču duplo duže. Prilikom serviranja, čaše možete da ukrasite kriškom limuna ili nekog drugog voća i da dodate kockice leda.

   Uticaj na zdravlje

   Osim što ima predivan miris, ukus i boju, po narodnoj medicini sok od ruže je i lekovit jer:

   • jača srce;
   • pomaže u lečenju plućnih bolesti;
   • pročišćava krv, jetru i bubrege;
   • pomaže organizmu da se opusti i umiri;
   • pozitivno deluje na izgled i zdravlje kože, kose i noktiju;
   • otklanja glavobolju;
   • pomaže u lečenju dijareje;
   • reguliše rad organa za varenje;
   • ublažava simptome prehlade i bolnih menstruacija;
   • eliminiše neprijatan zadah iz usta.

   Nutritivne informacije

   Sok od ruže je bogat: vitaminom A, vitaminom B3, vitaminom C, vitaminom D, vitaminom E, taninom, limunskom, jabučnom i vinskom kiselinom, itd.

   Kao i sa ostalim namirnicama, ni sa ovim sokom se ne sme preterivati. Dovoljno je dnevno popiti oko pola litra ili dve čaše sirupa razblaženog vodom. Ruža ne izaziva alergije i nije poznato da uzrokuje nuspojave.