Kajsija plod

Kajsija (Prunus armeniaca) je koštuničava voćka koja pripada rodu Prunus. Raste kao žbun ili nisko drvo u predelima gde vlada mediteranska klima. Plod je koštunica žute do narandžaste boje koja izgledom podseća na breskvu. Unutar koštunice se nalazi seme koje se u ishrani koristi za pravljenje ulja i likera ili kao zamena za bademe. Kajsija se jede sirova, ali takođe se od nje spremaju sokovi, kompoti, džemovi ili se dodaje u peciva i kolače. Suva kajsija je veoma cenjen i skup proizvod koji se koristi i kao lek.

Kajsija vodi poreklo iz srednje Azije i severoistočne Kine. Dugo se smatralo da potiče iz Jermena pa joj je naziv bio jermenska šljiva. 70. godine p.n.e. Rimljani su je doneli u Evropu.

Recept

Sok od kajsija

Sok od kajsije Za ovaj recept odaberite zrele kajsije koje će doprineti da sok bude ukusniji. Ukoliko volite kašaste sokove, nemojte koristiti cediljku. Oni koji preferiraju bistre sokove, sadržaj mogu procediti i kroz gazu. Recept je jednostavan i neće vam oduzeti mnogo vremena, niti ćete ostaviti kuhinju u neredu. Najprirodniji sok od kajsije dobićete ako voće oljuštite i izmiksujete u blenderu, ali njegov rok trajanja je samo jedan dan. Kuvanjem kajsija ne gubi mnogo sastojaka, a tako se i lakše vari. Ukoliko želite da pijete sok preko zime, ovo je pravi recept za vas.

   Sastojci

   • 5 kg kajsija
   • 5 oo g šećera
   • 3 L vode

   Instrukcije

   1. Kajsije dobro operite i ostavite ih desetak sekundi u vreloj vodi da bi se lakše oljuštile.
   2. Izvadite im koštice i usitnite ih u blenderu ili multipraktiku.
   3. Dobijenoj kaši dodajte šećer i vodu i ostavite na hladnom mestu da prenoći (najbolje u frižideru).
   4. Sutra kašu sipajte u šerpu i ostavite desetak minuta da vri na tihoj vatri.
   5. Sterilišite plastične flaše i vruć sok sipajte u njih. Zatvorite ih prvo celofanom, a zatim čepom.
   6. Uvijte ih u ćebe i ostavite da se hlade.
   7. Kada se ohlade, poslužite sok ili ga držite na tamnom i hladnom mestu.

   Napomena:

   Umesto belog šećera možete koristiti smeđi ili med, s' tim što se med dodaje tek kad se sok ohladi. Možete ga držati u zamrzivaču, a potrebno je par sati da se odmrzne.

   Uticaj na zdravlje

   Kajsija je veoma zdravo voće, a u ishrani se koristi i plod i koštica. Iako se sok ne konzumira često jer malo kisi, koristan je za sledeće stvari:

   • poboljšava vid;
   • pomaže u regulaciji holesterola;
   • poboljšava elastičnost zidova arterija;
   • reguliše rad organa za varenje;
   • koristi se kao diuretik, laksativ i antioksidans;
   • pospešuje rast, razvoj i obnovu kostiju i oštećenih tkiva;
   • nadoknađuje izgubljenu tečnost, vitamine i minerale;
   • poboljšava funkcije mozga;
   • smanjuje nadutost.

   Nije preporučljivo piti više od pola litra soka dnevno jet može doći do trovanja.

   Nutritivne informacije

   Sok od kajsije ima mnogo lekovitih sastojaka, a neki od njih su: beta karoten, likopen, terpen, limunsku kiselinu, vitamin A, vitamin B2, vitamin B3, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum, sumpor, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, mineralne soli, skrob, proteine, belančevine, ugljene hidrate, celulozu i šećer.