Neven ilustracija

Neven (Calendula officinalis), je biljka koja je svojim lekovitim svojstvima već odavno osvojila svijet. Poznat je još pod nazivima: žutelj, zimorod, prstenčac i ognjac. Od nevena se rade mnogi lekoviti pripravci, a jedan od poznatijih je i čaj od nevena. Neven svoju lekovitu snagu većim delom skriva u cvjetovima i listovima. Zbog toga se najčešće i koriste cvetovi nevena, pa nakon toga listovi, a vrlo retko drugi delovi biljke.

Na našim područjim raste posvuda. Raste do visine od 50 cm. Stablo mu je razgranato i jako, te pokriveno sitnim dlakama. Cveta od proleća do jeseni, dok u primorju i mediteranskim krajevima može cvetati tokom cele godine.

Neven je dobar u lečenju široke lepeze bolesti prvenstveno zbog svog kompleksnog sastava aktivnih tvari. Bez obzira šta pravili od nevena napravili čaj, ulje, tinkturu ili mast, on će delovati i dobro će nam doći u određenim situacijama.

Čaj od nevena, ulje, tinktura i mast se koriste kao prirodna sredstva koja dobro leče razne bolesti kod čovjeka. Neven je bogat flavonoidima, koji ovoj biljci daju protuupalna svojstva. Osim toga, u nevenu pronalazimo znatne količine tanina, triterpenskih saponozida, karotenoide, glikozid kaledulozid, malo eteričnog ulja i nekoliko važnih organskih kiselina.

Lekovitost i zdravlje

Neven se pokazao kao dobar prirodni lek za zarastanje rana, a dobro su nam poznata i njegova protuupalna i antibakterijska svojstva. Od nevena se pravi lekovito ulje, lekovita mast i naravno čaj. Lekoviti čaj od nevena povoljno djeluje na želudac, jetra i kožu. Upotrebljava se u narodnoj medicini, kozmetici ali i ishrani gde se njegovo lišće koristi kao salata, a cvetovi kao dekoracija na salatama i drugim jelima.

Čaj od nevena čisti krv i reguliše holesterol

Neven je odlično prirodno rešenje za čišćenje krvi. Ako želite očistiti (krv od slobodnih radikala), onda je čaj od nevena pravi izbor. I naučno je dokazano da čaj od ove biljke efikasno čisti krv, poboljšava rad jetre, suzbija pojavu akni i lišajeva na koži, ekcema i herpesa. Rezultati naučnih istraživanja su pokazali da neven čisti krvne žile, opušta ih i snižava razinu holesterola i masnoća u krvi. Najnovija su istraživanja pokazala da neven može značajno sniziti povišeni krvni pritisak, i da djeluje kao blagi sedativ. Zbog takvog delovanja se često preporučuje u slučaju angine pektoris.

Čaj od nevena za kožu lica i bubuljice

Osim za unutrašnju upotrebu nevena, važno je spomenuti da je čaj od ove biljke dobar i za vanjsku upotrebu – posebno za lepu kožu lica. Čaj od nevena daje odlične rezultate, kada se nanosi na kožu ili kada se sa njim umivate. Prirodni preparati na bazi nevena danas važe kao najbolja sredstva za tretiranje različitih kožnih oboljenja, uključujući rane, opekotine, lišajeve, ekceme, psorijazu, impetigo i različite gljivične infekcije.

Stari poznati recept za uklanjanje bubuljica: Da bi uklonili bubuljice sa lica potrebno je da se umivate čajem od nevena ujutro i na veče prije spavanja. Terapija treba da traje od 10 do 14 dana.

Čaj od nevena za nokte

Čaj od nevena deluje tako da stimulira stvaranje novih stanica, i otklanja gnojne upale, zato je posebno dobar za nokte i područje oko noktiju. Ako vam se nokti listaju ili imate problema sa zanokticama namakanje ruku dnevno 15 minuta u nevenovom čaju će imati veoma blagotvoran uticaj.

Za iziritiranu kožu

Kako i za odrasle koji imaju problema sa osetljivom kožom i crvenilom, čaj od nevena dobro će doći i dečjoj koži, koja je iritirana od pelena. Dovoljno je da namočite čistu gazu ili maramicu u blagi čaj od nevena, i sa tim da prođete po dijelovima kože koji su iritirani. To će ublažiti svrab i pomoći bebi da lakše spava i bude bolje volje.

Neven je jako važan sastojak mnogih čajnih mešavina koje se koriste u terapijama kod oboljenja probavnih organa. Čaj od nevena može da pomogne zaceljivanju rana, može da leči čir na želucu i dvanaestercu, te da normalizira rad jetre i lučenje žuči. Dobar je i za otklanjanje bolova u želucu, a zahvaljujući protuupalnim svojstvima, čaj od nevena smiruje upalu debelog creva. Nakon svega spomenutog, možemo navesti da neven (zbog velike prisutnosti sluzi i tanina) dobro dođe u lečenju blažih oblika dijareje.

Čaj od nevena u trudnoći?

Kao i kod svakog lečenja, pa tako i s čajem od nevena, nije dobro piti čaj na svoju ruku – bez konsultacija sa lečnikom koji prati trudnoću. Svaki lek koji trudnica ima nameru uzimati, treba odobriti vaš lečnik ginekolog – koji prati trudnoću. Čaj od nevena se koristi u vanjskoj primeni, za kožu, čak i za ispiranje intimne regije, ali samo uz savetovanje sa doktorom.

Recept za čaj od nevena

Čaj od nevena se jednostavno priprema, a jako je delotvoran.

Priprema čaja:

Uzmite 2 kašike cvetova od nevena i zalijte ih sa 0.5 litre kipuće vode. Poklopite i pustite da čaj odstoji 15 minuta. Nakon toga, procedite čaj i pijte.

Čaj koji ste dobili preporučen je za impetigo, infekciju kože koju izazivaju stafilokoke ili streptokoke. To je uporna bakterijska kožna infekcija, a čaj od nevena se pokazao uspešnim u liječenju spomenutog oboljenja. Čaj od nevena dobar je i za lečenje proširenih vena i hemoroida, jer smiruje sve neugodne upalne procese u organizmu. Nevenov čaj možete koristiti ako imate akne, ekceme, ili kod uboda insekata, kod bradavica i lišajeva.

Ovaj lekoviti biljni čaj često će preporučiti i oftamolozi. Odličan je za ispiranje očiju kod problema s konjunktivitisom. S čajem možete umivati lice, toliko je dobar da će ga preporučiti i stomatolozi za ispiranje desni. Stomatolozi najčešće preporučuju čaj od nevena nakon vađenja zuba (kada imate ranu u ustima koju treba isprati radi dezinfekcije).

Čaj od nevena za ciste

Nevenov čaj je daleko poznat prirodni lek za probleme sa cistama. Osim nevena, za pripremu čaja se koriste još neke biljke, sve redom poznate u lečenju cističnih oboljenja kod ženske populacije. Osim nevena, za čaj se koristi kopriva i stolisnik, a najviše se koristi kod lečenja cističnih promena na jajnicima kod žena. Čaj je dobar i za lečenje drugih neugodnih ginekoloških problema. Čaj je dosta dugo poznat u ginekologiji i važi za jedan od boljih lekova za ženske probleme. Važno je spomenuti da se čaj od nevena gotovo nikad ne kuba. To znači da se čaj od nevena (ako se priprema samostalno) priprema tako da se jedna kašika biljke prelije s 2,5 dl vrele vode, i ostavi se poklopljeno da odstoji 3-5 minuta. Čaj nemojte zasladiti šećerom, a ako baš morate iskoristite malo domaćeg meda.

Recept:

Čaj za ciste pravite na način da uzmete jednake količine nevena, koprive i stolisnika (hajdučke trave), promešate i odvojite 2 žlice mešavine. Zalijte mešavinu čaja sa 2 dcl vrele vode i pustite da stoji 10-ak minuta. Ovako pripremljen čaj ima antispazmolitičko delovanje, što znači da može ukloniti grčeve maternice, olakšati PMS i tegobe koje prate menstruaciju. Čaj pripremljen na ovaj način može uspostaviti normalan ciklus kod žena, a ujedno da eliminira spazam (grčeve) dišnih putova. Ovakvo delovanje nevenovog čaja posebno je dobro za lečenje bronhijalne astme.