Najjednostavniji kašasti sok od šljiva

Šljiva (prunus domestica) je višegodišnja drvenasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae) čiji se plodovi konzumiraju u ljudskoj ishrani. Poreklom je iz Azije, a u Zapadnu Evropu su je doneli krstaši. U Rimu su je konzervirali sušenjem. Početkom 20. veka je planski gajena u SAD-u gde su počela prva ukrštanja. Na našim prostorima se gaji veliki broj sorti ovog voća, a neke od najpoznatijih su: Džanarika, Trnošljiva, Drenovka, Požegača, Madžarka, itd.

Šljiva ima mnogo vitamina, minerala i biljnih vlakana. Njen plod sadrži oko 80% vode, bogat je ugljenim hidratima, a uopšte nema belančevina, masti i holesterola. Jedna je od retkih voćki u čijem se sastavu nalazi sorbitol (šećerni alkohol) koji se koristi kao zamena za šećer u proizvodnji slatkiša koji su namenjeni dijabetičarima ili ljudima koji vode računa o ishrani. Ova voćka ima široku primenu u kulinarstvu pa se od nje mogu spremati: sokovi, sirupi, džemovi, pekmezi, marmelade, slatko, kompoti, knedle, rakija, itd.

Recept

Sok od šljiva

Ovaj recept je veoma jednostavan i ne oduzima mnogo vremena. U originalu se koristi jedan kilogram voća, ali moguće je eksperimentisati i praviti izmene prema sopstvenom ukusu. Ukoliko se želi jači sok, trebalo bi smanjiti količinu vode, šećera i limuntusa. Preporučuje se da šljive budu zrele, ali ne previše da sok ne bi bio kiseo. Osim ovih sastojaka, potreban je blender (multipraktik), cediljka, šerpe, varjača i staklene flaše. Od navedene količine dobija se oko 5 L soka koji je preporučljivo čuvati na tamnom i hladnom mestu. Kako bi se postigao maksimalno osvežavajući ukus, trebalo bi staviti par kockica leda.

Sastojci

 • 1 kg zrelih šljiva
 • 200 gr šećera
 • 2 ravne kafene kašičice limuntusa
 • 4 L vode
 • malo cimeta (po želji)

Instrukcije

 1. Šljive dobro operite, prepolovite i očistite od koštica. Pošto ćete koristiti blender, nije ih potrebno ljuštiti.
 2. Stavite ih u veću šerpu i prelijte vodom tako da ona bude 2 cm iznad nivoa šljiva (otprilike 2 l vode).
 3. Voće kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša (otprilike 30 minuta).
 4. Nakon toga, šljive stavite u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete kašu.
 5. Smesu procedite kroz cediljku na kojoj se nalazi gaza, a vodu ne bacajte, već je sačuvajte u drugoj posudi.
 6. U čistu šerpu sipajte kašu, šećer, limuntus, vodu u kojoj se kuvalo voće i još 2 l vode. Sve to dobro izmešajte i stavite da se kuva još 15-20 minuta.
 7. Ukoliko volite, dodajte malo cimeta, a topao sok sipajte u pripremljene staklene flaše koje je potrebno dobro zatvoriti, prvo celofanom, a potom zatvaračem.

Napomena:

Ako želite ovaj sok da konzumirate zimi, potrebno ga je pasterizovati. Ovaj jednostavni postupak podrazumeva da svaku flašu sa sokom umotate u pamučnu krpu i da je stavite u lonac na čijem se dnu, takođe, nalazi pamučna krpa. U lonac sipajte vodu do 3/4 visine flaše, zatim ga poklopite i ostavite na tihoj vatri dok ne provri. Čim provri, flaše obrišite i umotajte u ćebe kako bi se postepeno hladile. Obično se ohlade za 48 sati nakon čega ćete ih čuvati na tamnom i hladnom mestu. Može stajati do 7 meseci, ali pošto je veoma ukusan, brzo nestane.

Uticaj na zdravlje

Domaći kašasti sok od šljiva je veoma zdrav pa se posebno preporučuje deci i trudnicama da ga konzumiraju. Delotvoran je u sledećim situacijama:

 • reguliše probavu pa bi svako koga muči opstipacija trebao da ga pije;
 • sprečava taloženje toksina u crevima;
 • osvežava organizam snabdevajući ga zdravim i prirodnim sastojcima;
 • smanjuje loš holesterol;
 • jača kosti;
 • jača srce i imunitet;
 • smanjuje faktore rizika za dobijanje raka debelog creva;
 • oporavlja organizam od stresnih aktivnosti poput teškog fizičkog rada, povišene temperatute, rada u noćnoj smeni, itd;
 • pomaže kod psihičkih problema, nemira i loše koncentracije;
 • podstiče rad jetre;
 • pomaže kod upale kože, svraba, ekcema, bubuljica, akni;
 • pomaže kod gubitka težine, celulita.

Nutritivne informacije

Sok od šljive sadrži: vitamin A, vitamine B grupe, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folne kiseline. Predstavlja pravo bogatstvo minerala pa se u njemu nalaze: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, bakar, zatim dijetetska vlakna (pektin), biljne masti i biljni hormoni.
Kao i svaku drugu namirnicu, sok od šljiva je potrebno konzumirati u umerenim količinama zbog laksativnog i diuretičkog svojstva. Kalorije u ovom soku nisu zanemarljive zbog velike doze šećera, prevelika konzumacija tokom dužeg vremena može uzrokovati gojaznost.

Slični sokovi